Интернет Маркетинг

Facebook Реклама – Как да пишете текстове, с които да получавате повече кликове

Facebook реклама – текстове, които продават !

В тази статия ще разгледаме една от най-важните  части на всяка Facebook реклама, от която зависи дали потребителите все пак ще кликнат върху рекламата. Това е текстът на рекламата или така нареченото AD COPY.

За жалост няма Facebook реклама без текст. Това не е среда, в която можете да оставите изображението да се самообяснява и да очаквате резултати.

Това означава, че харесва ли ви или не, писането на текст към рекламата е голяма част от създаването на една Facebook реклама. Писането на текстове за Facebook реклами е умение, което помогна на нашите реклами да получат много качествени кликове и да ни донесат голям брой продажби.

Разбира се това може да се случи и при вас. Ако искате успешни реклами, които да продават вашите продукти трябва да умеете да създавате качествени текстове за реклами.

По-долу ще откриете топ 5 на правилата за писане на ефективен Facebook текст, с който Вашата Facebook реклама ще бъде успешна.

1.Не умувайте – бъдете точни и ясни

Във Facebook  е голяма лудница. Снимки на децата на приятелите ви, от ваканцията им, различни загадки, резултати от Candy crush, публикации от 10+ групи, в които сте… трябва ли да изброявам още? Пейзажът в Facebook  е винаги препълнен. Превод? Няма място за публикации, над които да се замисляме дълго.

Бъдете сигурни, че рекламата ви казва на потребителите какво точно ще получат, ако кликнат, какъв проблем ще им решите или как ще се почувстват като резултат от предложението ви. Нищо повече или  по-малко.

2.Избягвайте да споменавате бранда

Ако работите усилено по брандирането ви, име на продукта/услугата или послание, това е страхотно. Но те НЯМАТ място в текста към рекламата ви. Никога преди не съм чувал за вашия бизнес. Не знам името на вашия бизнес и няма нужда да го разбирам в момента. Фокусирайте се върху това да ме накарате да кликна, а в последствие ще опозная вас и бранда ви. (Същото важи и за основната ви страница)

3.Говорете директно на правилните хора

„Обмисляте да станете треньор?“

„Не харесвате работата си?“

„Искате да свалите излишните килограми?“

Обикновено започвам рекламите си с въпрос, защото провокира правилните хора и ги кара да слушат. Ако видите реклама, която започва с такъв въпрос и отговорът ви е НЕ!, то вие ще продължите да скролвате и ще я подминете. Благодаря! Точно това се надявах да направите. Ако нямате проблем, който моят бизнес може да реши, то тогава аз не искам да кликвате на моята реклама, защото ще намалите процента реализации (действия, които вашата реклама подтиква потребителя да направи на вашия сайт/страница, като да купи или да се регистрира за нещо).

4.Направете го емоционално

Вашият продукт или услуга решава проблем, нали? Което значи, че хората „страдат“ по някакъв начин, а вие сте там за да прекратите това страдание.

Прекалено мелодраматично?? Да, знам! Голяма част от нас не са в бизнеса, който прекратява човешкото страдание. Хората, които се затрудняват с Facebook рекламата, със сигурност не губят от съня си (Надявам се!), но губят пари. Затова, ако моята аудитория „страда“, дори съвсем малко, то публикацията трябва да набляга точно на тази емоционална болка.

Ако сте в бизнес, свързан с коучинг, здравето, лични финанси или някоя от другите индустрии, писането на емоционални текстове ще е лесно. Мислете за страховете, които хората имат, менталната настройка и какво ги спира или всяко чувство, което ще ги направи идеалния клиент за вас.

5.Опростете го максимално

Това работи за всяка една индустрия. Без излишна информация, просто сигнал за действие, за да получат безплатно съдържание, което ще реши техния проблем.

Насоките за действие

Не се страхувайте да използвате текст, който да е прекалено очевиден като „ Кликни тук, за да се регистрираш!“ или „Вземи безплатна книга тук:..“ Голям брой хора се нуждаят от  инструкции стъпка по стъпка, затова им дайте това, от което се нуждаят.

Коментари